Zemiaková polievka na kyslo s pečeným cícerom
28.05.2020
Cícer je jednou z mojich najobľúbenejších strukovín. Je bohatým zdrojom bielkovín, a preto by sa mal konzumovať aspoň jedenkrát týždenne.
Okrem vlákniny obsahuje aj veľmi veľa železa, vitamíny skupiny B a draslík. Veľkou výhodou je, že cícer neobsahuje žiadny lepok, a preto je ideálnou voľbou najmä pre celiatikov. Nakoľko obsahuje aj vysoký podiel vápnika, odporúča sa konzumovať aj ako prevencia proti osteoporóze.
Vek tejto strukoviny sa odhaduje až na vyše 7500 rokov a je prezývaný aj ako rímsky hrach. Jeho domovinou je najmä stred a západ Ázie, následne sa v stredoveku rozšíril aj do Európy. Dnes už je pestovaný v mnohých oblastiach, od východného Stredozemia až do Ázie, v Severnej Amerike, či na západe Afriky.
Ak ho nemáte ešte zaradený vo Vašom jedálničku, tak určite tak čím skôr urobte :-) Je vhodný do polievok, do rôznych zeleninových pokrmov, prívarkov a podobne :-)

Budeme potrebovať:
1 x cibuľa
2 x strúčik cesnaku
6 ks stredných zemiakov
Konzerva cíceru
Smotana na šľahanie
Olivový olej
Soľ, korenie, mletá rasca, bobkový list, kurkuma
2 PL ocot
1 KL trstinový cukor
Čerstvá alebo sušená petržlenová vňať
Postup:
- Na panvicu pridáme dve PL olivového oleja , pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a orestujeme do sklovita. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú rascu. Poriadne premiešame.
- Pridáme na kocky nakrájaných 5 ks zemiakov, jeden odložíme bokom. Premiešame, pridáme bobkový list a zalejeme vodou.
- Kým sa nám zemiaky varia, do misky pridáme precedený cícer, 2PL olivového oleja, 1/2 KL kurkumy, kúsok soli a dva pretlačené strúčiky cesnaku. Premiešame a vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.
- Do polievky pridáme smotanu na šľahanie, jeden nakrájaný zemiak na kocky a varíme ešte asi 15 minút.
- Na záver, ak je potrebné, dosolíme, pridáme ocot a trstinový cukor.
- Na tanieri posypeme cícerom a petržlenovou vňaťou.