Zemiaková polievka na kyslo s hubami

22.11.2020

Ach, tieto moje obľúbené polievky. Konkrétne túto nezvyknem varievať až tak často, ale po poslednej koštovke to určite zmením :) Polievky všeobecne milujem a obzvlášť tie, ktoré sú jednoduché na prípravu a máte ich hotové raz dva tri. 
O jej sýtosti ani nehovorím, pre mňa to slúži zároveň aj ako hlavné jedlo, takže druhý chod pre mňa nehrozí. Ak máte radi sýte polievky, určite odporúčam :)


Budeme potrebovať: 

4 stredne veľké zemiaky
Za hrsť sušených hríbov
1 x cibuľa
100g oravská slanina
2 dcl mlieka
3 PL hladkej múky
200g kyslej smotany
Bobkový list
2 x čierne celé korenie
Soľ, korenie
Podľa chuti ocot a trstinový cukor
1 x jarná cibuľka


Postup: 

  1. Hríby na noc namočíme do studenej vody. 
  2. V hrnci si orestujeme nakrájanú slaninu.
  3. Keď pustí slanina masť, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme dosklovita. 
  4. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, premiešame, zalejeme vodou a pridáme bobkový list a celé čierne korenie. Varíme cca 20 minút. 
  5. Zlejeme vodu z hríbov a pridáme k zemiakom, varíme ďalších cca 20 minút. 
  6. V miske si metličkou na šľahanie dohladka vymiešame smotanu, hladkú múku a mlieko. Kto chce môže dochutiť troškou vegety, ja nedávam :)
  7. Pomaly, za stáleho miešania pridáme do polievky, prevaríme a pridáme čierne mleté korenie.  
  8. Na záver dochutíme octom a trstinovým cukrom. 
  9. Podávame posypané jarnou cibuľkou.
  10. Dobrú chuť :-) 
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky