Zemiaková polievka na kyslo s hubami
22.11.2020
Ach, tieto moje obľúbené polievky. Konkrétne túto nezvyknem varievať až tak často, ale po poslednej koštovke to určite zmením :) Polievky všeobecne milujem a obzvlášť tie, ktoré sú jednoduché na prípravu a máte ich hotové raz dva tri.
O jej sýtosti ani nehovorím, pre mňa to slúži zároveň aj ako hlavné jedlo, takže druhý chod pre mňa nehrozí. Ak máte radi sýte polievky, určite odporúčam :)

Budeme potrebovať:
4 stredne veľké zemiaky
Za hrsť sušených hríbov
1 x cibuľa
100g oravská slanina
2 dcl mlieka
3 PL hladkej múky
200g kyslej smotany
Bobkový list
2 x čierne celé korenie
Soľ, korenie
Podľa chuti ocot a trstinový cukor
1 x jarná cibuľka
Postup:
- Hríby na noc namočíme do studenej vody.
- V hrnci si orestujeme nakrájanú slaninu.
- Keď pustí slanina masť, pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme dosklovita.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, premiešame, zalejeme vodou a pridáme bobkový list a celé čierne korenie. Varíme cca 20 minút.
- Zlejeme vodu z hríbov a pridáme k zemiakom, varíme ďalších cca 20 minút.
- V miske si metličkou na šľahanie dohladka vymiešame smotanu, hladkú múku a mlieko. Kto chce môže dochutiť troškou vegety, ja nedávam :)
- Pomaly, za stáleho miešania pridáme do polievky, prevaríme a pridáme čierne mleté korenie.
- Na záver dochutíme octom a trstinovým cukrom.
- Podávame posypané jarnou cibuľkou.
- Dobrú chuť :-)