Sviečková na smotane so žemľovými knedľami

29.12.2019

Aj napriek tomu, že máme chladničku plnú šalátov, rezňov, údeného či kapustnice, som sa dnes rozhodla pre sviečkovú :-) Milujem toto jedlo a vždy keď som na výlete u našich susedov v Českej republike, tak bez toho, aby som si dala ich tradičnú sviečkovú, ani neodídem :-) Nemyslím si, že príprava tohto jedla je náročná, len si na to treba vyhradiť trošku viac času. Receptov je na internete strašne veľa, takže som urobila tak, ako to chutí mne a dúfam, že bude aj vám :)



Ingrediencie

800 g hovädzej sviečkovej
3 väčšie mrkvy
2 väčšie petržleny
1 menší zeler
1 cibuľa
150 -200 g smotany na varenie
3 bobkové listy
4 borievky
4 celé korenia
1 citrón
Soľ, korenie
1 KL mletá červená paripka

Na žemľové knedle potrebujeme : 

8 žemlí
3 vajcia
2 PL hladkej múky
3 dcl mlieka
Soľ, korenie
Petržlenová vňať
Potravinová fólia

Porcie:  5 - 6 :-)

Postup

  1. Zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) si pokrájame na kolieska.
  2. Na olivovom oleji si opražíme, na kocky nakrájanú, cibuľu do sklovita, pridáme mäso v celku, ktoré opečieme z každej strany, tak, aby sa zatiahlo. 
  3. Keď je mäso zatiahnuté, vyberieme ho vedľa na tanier.
  4. Do panvice, kde sme opekali mäso pridáme k cibuli mletú papriku, premiešame a pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú osolíme a okoreníme.
  5. K zelenine pridáme bobkové listy, celé čierne korenie, borievky a premiešame. Následne podlejeme vodou, privedieme k varu a 2-3 minútky povaríme.
  6. Zeleninu potom prelejeme do jánskeho skla alebo pekáča a opečené mäso položíme na zeleninu.
  7. K zelenine pridáme ešte 2 kolieska citróna a vetvičku rozmarínu, zakryjeme a dáme piecť na 175 stupňov na cca  2,5 - 3 hodiny. Po hodine mäsko otočíme. 
  8. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Zo zeleninovej zmesy vyberieme bobkové listy, kolieska citrónu a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom. Do omáčky pridáme smotanu a vyžmýkanú šťavu z citróna. Ak je omáčka príliš hustá, pridám podľa potreby vodu a prevaríme. Ak je potrebné, omáčku ešte dosolíme a dokoreníme.
  9. Mäso nakrájame na plátky, pridáme naspäť do omáčky a spolu ešte preveríme aspoň 2 minúty.


Žemľové knedle

  1. Žemle si pokrájame na menšie kocky, pridáme hladkú múku.
  2. V miske si rozšľaháme mlieko s vajciami, pridáme soľ a korenie.
  3. Zmes vylejeme na žemle, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a poriadne premiešame.
  4. Počkáme kým žemle nasajú mlieko a zmäknú, aby boli tvarovateľné.
  5. Zmes si rozdelíme na dve polovice. Na potravinovej fólii si z nich mokrými rukami vytvarujeme knedle, ktoré obalíme pevne fóliou.
  6. Knedle dáme  variť do osolenej vriacej vody na cca 40 minút.
  7. Po 40 minútach ich vyberieme, rozbalíme, necháme vychladnúť a nakrájame.
  8. DOBRÚ CHUŤ!  :-)


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky