Slovenská hrachová polievka
14.01.2020
Obohaťte aj Vy svoj jedálniček o túto výživnú strukovinu a Vaše telo sa Vám poďakuje. Tento krát som do polievky použila sušený hrach, ktorý je produktom jednoročnej rastliny - hrachu siateho. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, sacharidov a minerálov. Môžu ho konzumovať športovci, vegetariáni i celiatici.
Hrach podporuje imunitu, trávenie, urýchľuje metabolizmus, znižuje vysoký cholesterol, spevňuje srdcový sval, upokojuje nervový systém alebo zabezpečuje pevné vlasy a nechty.
Tak šup do kuchyne a pripravte si túto pochutinu a zároveň zahrejte Vaše telo počas týchto chladných dní :-)
Ingrediencie
300g suchý hrach
2 x mrkva
1 x zemiak
1 x cibuľa
1 x menšia klobása
2 x párky
1 KL mletá červená paprika
1 PL bravčová masť
Podľa chuti, soľ, korenie, vegeta
1 KL maslo
1 kopcovitá PL celozrnnej hladkej múky
Postup:
- Na masti si orestujeme cibuľku, pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, premiešame a pridáme suchý hrach.
- Spolu restujeme cca 5 minút, zalejeme vodou, tak, aby bol hrach ponorený a dusíme cca 40 minút, kým hrach nezmäkne. Po cca 20 minútach dusenia pridáme vyvariť jednu celú klobásu. Priebežne podlievame vodou.
- Keď je hrach mäkký, pridáme mrkvu a zemiak, zalejeme cca 1l vody a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.
- Následne klobásu z polievky vyberieme a pokrájame na kolieska. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a zahustíme celozrnnou múkou rozmiešanou v cca 1,5 dcl vody. Rozmiešame to dohladka, aby nevznikli žiadne hrudky. Ja si vždy pomáham metličkou na šľahanie :-)
- Do polievky pridáme nakrájanú klobásu, maslo a podľa potreby dochutíme ešte vegetou, soľou a korením, kľudne môžete pridať aj drvenú rascu. Necháme prevrieť.
- Na panvici si opražím na kolieska nakrájané párky, ktoré potom pridáme takisto do polievky.
- Keď bude polievka hotová, vždy si zvyknem ešte na panvici opražiť krutóny, robievam ich z chlebíka pokrájaného na kocky :-)
- Dobrú chuť :-)