Quiche s pórom a šampiňónmi
01.11.2019
Quiche je tradičný druh francúzskeho slaného koláča, ktorý je veľmi ľahký na prípravu. Môže sa podávať ako predjedlo alebo ako ľahká večera. Tradičný koláč sa pripravuje zo smotany a šunky, tzv. Quiche Lorraine. Iné varianty však môžu obsahovať vajíčka, cibuľu, morské plody a podobne. Na tento môj, pórovo-šampiňónový, nájdete recept nižšie :-)
Ingrediencie
NA CESTO:
250g ražnej alebo celozrnnej hladkej múky
60ml olivový olej
120ml vody
Štipka soli
NA PLNKU:
200g šampiňóny
1KL tymián
100g póru
120g cheddar
200g kyslám smotana
150ml mlieka
100ML smotany na šľahanie
2ks vajcia
soľ, korenie
Postup
1.
Ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočinúť na cca 30 min do chladničky.
TIP: Kľudne môžete použiť namiesto ražnej alebo celozrnnej múky aj klasickú hladkú múku, tá nezanecháva aspoň takú horkastú chuť :-) Kto chce zdravšie, tak celozrnná je určite lepšia voľba :).
Ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočinúť na cca 30 min do chladničky.
TIP: Kľudne môžete použiť namiesto ražnej alebo celozrnnej múky aj klasickú hladkú múku, tá nezanecháva aspoň takú horkastú chuť :-) Kto chce zdravšie, tak celozrnná je určite lepšia voľba :).
2.
Šampiňóny a pór nakrájame, opražíme na panvici, osolíme, okoreníme a pridáme čerstvý tymián.
Šampiňóny a pór nakrájame, opražíme na panvici, osolíme, okoreníme a pridáme čerstvý tymián.
3.
Zvlášť zmiešame mlieko, smotanu na šľahanie, kyslú smotanu a vajíčko. Osolíme a okoreníme.
Zvlášť zmiešame mlieko, smotanu na šľahanie, kyslú smotanu a vajíčko. Osolíme a okoreníme.
4.
Cesto vyvaľkáme a dáme do formy na pečenie. Predpečieme na 15-20 min na 175 stupňov. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, tak sa je potrebné to vyvaľkať na tenšiu hrúbku.
Cesto vyvaľkáme a dáme do formy na pečenie. Predpečieme na 15-20 min na 175 stupňov. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, tak sa je potrebné to vyvaľkať na tenšiu hrúbku.
5.
Na predpečený korpus dáme vrstvu šampiňónov a póru, zasypeme 2/3 cheddarom. Zalejeme smotanovou zmesou a navrch ešte posypeme zvyšný syr a okoreníme.
Pečieme 40-45 minút, hotovo! :-)
Na predpečený korpus dáme vrstvu šampiňónov a póru, zasypeme 2/3 cheddarom. Zalejeme smotanovou zmesou a navrch ešte posypeme zvyšný syr a okoreníme.
Pečieme 40-45 minút, hotovo! :-)