Pórovo - zemiaková krémová polievka

26.01.2020

Krémové polievky nemôžu v mojom jedálničku chýbať. Všeobecne sú polievky  pre naše zdravie veľmi prospešné. Obsahujú obmedzené množstvo tukov, cukrov a škrobov. Ľudia, ktorí polievky konzumujú, prijímajú viac bielkovín, vlákniny a vitamínov a zase naopak menej kalórií a tuku. 
Veľmi nedocenenou zeleninou je práve pó. Pór je liečivá zelenina , ktorá pochádza z Prednej Ázie Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom. Okrem toho, pór čistí, detoxikuje, posilňuje imunitu a stabilizuje krvný cukor.
Ak túto zeleninu spojíte s cesnakom, tvoria spolu silné duo a znižujú napr. riziko rakoviny hrubého čreva a prostaty. :-)


Budeme potrebovať:

2 ks pór
4 ks stredne veľké zemiaky
1 x zeleninový bujón
1 x cibuľa
3 x strúčik cesnaku
2 x bobkový list
1 KL soľ
1 KL čierne mleté korenie
1/2 KL sušená bazalka
1 PL maslo
2PL oliv. olej
Čerstvý koriander
Podľa chuti vegeta

Postup:

  1. Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku, pridáme cesnak, osolíme, okoreníme.
  2. Pridáme na krúžky nakrájaný pór, takisto chvíľku porestujeme, pridáme zemiaky, premiešame a zalejeme 1,5L - 2L vody. Pridáme bobkový list a necháme cca 30-40 minút variť, kým zelenina nezmäkne. 
  3. Keď je zelenina mäkká, pridáme nasekaný čerstvý koriander a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
    Pridáme sušenú bazalku, maslo a podľa chuti vegetu.
  4. Premiešame a ešte cca 10 minút prevaríme, následne odstavíme.
  5. Podávame s uvareným vajíčkom na polotvrdo a chlebovými krutónmi. Ja som ešte polievku na tanieri posypala zmesou olejnatých semienok a sušenou petržlenovou vňaťou. 
  6. Dobrú chuť :-)


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky