Polievka zo zelenej fazuľky na kyslo

16.02.2020

Ak by sa mi jedného dňa podarilo mať vlastnú záhradku, kde budem pestovať ovocie a zeleninu, určite v nej nebude chýbať táto zelená strukovina. Zelená fazuľa alebo fazuľové struky sú bohatým zdrojom vitamínom A, C, K, kyseliny listovej a vlákniny. Z minerálnych látok to je najmä vápnik, železo, horčík a fosfor. 
Ľudia, ktorí konzumujú často a pravidelne túto strukovinu, netrpia žiadnymi tráviacimi ťažkosťami, za čo môže najmä vláknina, ktorá podporuje trávenie. Je vhodná takisto pri diétach, nakoľko obsahuje malé množstvo kalórií. 
V žiadnom prípade sa neodporúča konzumovať fazuľu v surovom stave, pretože obsahuje jedovatú látku - lektín, ktorá vyvoláva silné vracanie a hnačku.
Je vhodnou surovinou do polievok, omáčok, ale je výborná aj ako samostatná príloha k jedlu.



Budeme potrebovať:

350g zelenej fazule
3 ks zemiaky
1 x cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250ml sladkej smotany na varenie
2PL hladkej celozrnnej múky
2PL ocot
2KL trstinový cukor
3PL maslo
2x bobkový lis
Soľ, čierne mleté korenie, štipka červenej mletej sladkej papriky

Porcie: 5-6.


Postup:

  1. Na masle si orestujeme cibuľu spolu s cesnakom.
  2. Po chvíli pridáme zelenú fazuľu, premiešame a restujeme spolu cca 5 minút. Okoreníme a pridáme štipku mletej červenej papriky.
  3. Zalejeme horúcou vodou, pridáme bobkové listy a varíme 25 minút.
  4. Keď je fazuľa mäkká, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, polievku osolíme a varíme ešte okolo 15 minút.
  5. V miske si metličkou rozhabarkujeme sladkú smotanu spolu s múkou (tak, aby tam neostali žiadne hrudky) a pomaly vlejeme za stáleho miešania do polievky.
  6. Polievku necháme prevrieť, pridáme ocot, cukor a kúsok masla. Ak je potrebné, tak dosolíme.
  7. Ja mám veľmi rada štipľavé, takže kto chce, môže pridať aj jednu chilli papričku :-)
  8. Dobrú chuť :-)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky