Plnená paprika v paradajkovej omáčke
14.01.2020
Toto jedlo nejem príliš často, keď som ho varila prvý krát asi pred 5 rokmi, vôbec sa mi nepodarilo a povedala som si, že ho už nebudem nikdy variť. Čo už narobím, chute boli silnejšie než ja :-D a pustila som sa s malou dušičkou opäť do toho. Tento krát sa mi to podarilo však na výbornú a určite vyskúšam znova :-)
Ingrediencie
5 ks zelená paprika
500g bravčové mäso
1 PL olivový olej
1 ks vajce
2 PL strúhanky
1/2 hrnčeka ryže
1 zeleninový bujón
1 KL majorán
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
Podľa chuti soľ, korenie, vegeta
Omáčka
300g pasírované paradajky
250g paradajková pretlak
2 PL sladkého kečupu
4 PL hnedý trstinový cukor
2 bobkové listy
4 ks čierne korenie
3PL hladká múka
PORCIE - 5
Postup
- Ryžu si premyjeme a počkáme, kým uschne. Na olivovom oleji si orestujeme cca dve minútky ryžu (stále miešam, aby neprihorela) a následne zalejeme asi 1,5 - 2dcl vody, pridáme bujón a dusíme, kym ryža nezmäkne. Ryža sa dusí približne 15 minút, občas premiešame.
- Mäso si umyjeme a pridáme k nemu vychladnutú ryžu, vajce, strúhanku, cibuľu cesnak, majorán. Osolíme, okoreníme a pridáme kúsok vegety. Zmes poriadne premiešame.
- Z paprík vyberieme jadro, opláchneme vodou, aby vnútri nezostali pálivé zrniečka a postupne naplníme mäsovou zmesou. Ak zmes ostane, vytvarujeme z nej guľky.
- V hrnci si rozpálime olivový olej, pridáme 2 PL hladkej múky, vytvoríme zápražku a miešame šľahacou metličkou, aby nám neostávali hrudky. Postupne zalievame horúcou vodou, pridáme cca 1,5 litra vody.
- Do vody pridáme bobkové listy a celé čierne korenie.
- V miske si rozmiešame paradajkový pretlak, kečup a pasírované paradajky. Keď omáčka začne vrieť, pomaly, za stáleho miešania vlejeme paradajkovú zmes a do omáčky poukladáme naplnené papriky + mäsové guľky.
- Omáčku varíme cca hodinku na malom plameni tak , aby "pobublávala".
- Keď je mäso uvarené, vyberieme ho a omáčku ešte prepasírujeme cez sitko, aby bola jemná. Ak je omáčka redšia, pridáme múku rozhabarkovanú v cca 0,5 dcl vody a vlejeme do omáčky, prevaríme.
- Omáčku na záver dochutíme ešte soľou, korením a cukrom.
- Dobrú chuť :-)