Hovädzí guláš na pánsky spôsob
Keď počujem slovko guláš, tak si hneď predstavím leto, posedenie na záhrade a vôňu pravého kotlíkového gulášu. Včera som sa však rozhodla pre guláš na trošku iný spôsob, ktorý je takisto veľmi chutný a hlavne menej časovo náročný. Čím sa líši od toho klasického kotlíkového? Najmä tým, že sem nejdú vôbec zemiaky, zelenina , či lečo :-) Na prípravu som použila hovädzie mäso. Hovädzina je veľmi dobrým zdrojom vitamínu B12 a B6, ktroré pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva. Takisto obsahuje ďalšie prospešné vitamíny ako selén zinok, fosfor a železo.

Ingrediencie
700g hovädzie mäso predné
2 väčšie cibule
150g paradajkový pretlak
2PL bravčovej masti
0,5l hovädzí vývar
1KL nastrúhaný chren
2 strúčiky cesnaku
1KL majoránka
1/2 KL pálivá mletá paprika
1KL sladká paprika
1PL hladká múka
Soľ, korenie
Postup
- Mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na kocky.
- Na bravčovej masti orestujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, okoreníme a sprudka opečieme z obidvoch strán.
- Opečené mäso posypeme obidvomi druhmi mletej papriky, premiešame, osolíme a okoreníme.
- Pridáme paradajkový pretlak a zalejeme hovädzím vývarom. Zalejeme do 2/3 výšky mäsa. Mäso dusíme cca hodinku a priebežne podlievame vývarom alebo vodou.
5. Ak omáčka nie je dostatočne hustá, tak si v hrnčeku rozmiešam múku s vodou (1PL múky a deci vody) tak, aby tam neboli hrudky a prilejem do omáčky.
6. Tesne presne pred koncom pridáme majoránku, nastrúhaný cesnak a chren.
7. Ako prílohu môžeme použiť knedľu, maslové halušky alebo ryžu.
Podávame posypané nastrúhaným chrenom