Mrkvový krém s kokosovým mliekom
Nakoľko je vonku sychravé a chladné počasie, dnes som sa rozhodla urobiť túto sýtu krémovú polievku s kokosovým mliekom. Kokosové mlieko som doposiaľ v kuchyni nepoužívala, ale od dnes začnem! Okrem toho, že obsahuje veľa živín a úžasne chutí, obsahuje aj prospešný tuk nazývaný kyselina laurová. Je to stredne dlhý reťazec mastnej kyseliny, ktorá sa ľahko vstrebáva a pre organizmus predstavuje zdroj energie. Kokosové mlieko môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krvný tlak a bráni vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice.

Ingrediencie
3 PL olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
4 ks očistenej väčšej mrkvy
1 menší petržlen
1 KL kurkuma
1 KL kari
1 chilli paprička
0,7 l slepačí vývar
3 KL kokosové mlieko
Čerstvý koriander
Soľ, korenie
Postup
1.
Na olivovom oleji si opražíme cibuľku dosklovita, pridáme rozpučený cesnak a orestujeme. Po cca 2 minútach pridáme na kolieska nakrájanú zeleninu, premiešame a pridáme soľ, korenie, kari korenie, kurkumu a chilli papričku. Restujeme cca 3-4 minútky
2.
Orestovanú zeleninu zalejeme slepačím vývarom. Ak nemáte domáci slepačí vývar, tak ja som dala slepačí bujón rozpustený v 0,7 litrovej vode :-) A varím cca 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
Na záver pridáme kokosové mlieko, koriander, prevaríme 3 minútky a následne rozmixujeme tyčovým mixérom.
3.
Krém, ak je potrebné, tak dochutíme ešte štipkou soli a čiernym korením.
3.
Podávame ozdobené koriandrom, jarnou cibuľkou, chilli a mixom olejnatých semienok. Ale to už každý ako chce :-)

