Kuracie soté na kari s ananásom
16.03.2020
Pred pár dňami som sa rozhodla uvariť tento fajnový recept, ktorý som našla v mojom diári ešte asi spred roka :-) Je veľmi rýchly, jednoduchý a chutný.
Kari korenie je predovšetkým veľmi často spájané s indickou kuchyňou. Čo je zaujímavé, je, že naň narazíte najmä na európskom kontinente, ale samostatne v Indii nie. Je to spôsobené tým, že Briti, keď kolonizovali indický subkontinent od 16. storočia, sa zoznámili s pokrmom zvaným kari (curry), čo je ragú z nakrájaného mäsa a zeleniny v hustej omáčke. Následne do svojej domoviny prišli so znalosťou zmesi korenín, ktorými sa toto jedlo dochucovalo. A táto zmes dostala nesprávny názov - kari.
Kari korenie obsahuje obrovské množstvo účinných látok, vrátane vitamínov, minerálov, omega 3 a 6 mastných kyselín. Kari má antioxidačné účinky, má kladný vplyv na detoxikáciu organizmu a prospieva tráviacemu a kardiovaskulárnemu systému.

Budeme potrebovať:
500g kuracie prsia
300g ananás v konzerve
1 väčšia alebo 2 menšie cibule
2 PL oliv. olej
1,5 KL kari
1/2 KL kurkuma
1 KL soľ
1/2 KL čierne korene
1,5 PL hladká múka
150ml smotana na varenie 10%
1 PL maslo
Postup
- Na olivovom oleji si orestujeme do sklovita cibuľu.
- Pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a restujeme, kým sa mäso nezatiahne. (kým nechytí teda bielu farbu).
- Následne pridáme soľ, korenie, kari, kurkumu a poriadne premiešame. K mäsu pridáme ananás spolu aj so šťavou, podlejeme vodou a dusíme cca 20 minút.
- V miske si rozhabarkujeme hladkú múku spolu so smotanou, pridáme 2PL z omáčky a premiešame. (K múke a smotane vždy pridávam kúsok z horúcej omáčky, viem, že tak sa mi to nikdy "nezrazí", keď to tam vlejem. Ak je však smotana izbovej teploty a nebola práve vybraná z chladničky, tak horúcu šťavu pridávať nemusíme). Následne vlejeme do omáčky.
- Spolu všetko dobre premiešame, ak je potrebné dosolíme a dokoreníme. Na záver pridáme maslo, odstavíme a posypeme čerstvým oreganom.
- TIP. Ja som do omáčky pridala ešte jednu malú chilli papričku, nakoľko mám veľmi rada štipľavé jedlá. Takže, ak máte radi štiplavejšie jedlá, môžete siahnuť aj po chilli papričke :-)
- Dobrú chuť :-)