Kuracie soté na kari s ananásom

16.03.2020

Pred pár dňami som sa rozhodla uvariť tento fajnový recept, ktorý som našla v mojom diári ešte asi spred  roka :-) Je veľmi rýchly, jednoduchý a chutný. 
Kari korenie je predovšetkým veľmi často spájané s indickou kuchyňou. Čo je zaujímavé, je, že naň narazíte najmä na európskom kontinente, ale samostatne v Indii nie.  Je to spôsobené tým, že Briti, keď kolonizovali indický subkontinent od 16. storočia, sa zoznámili s pokrmom zvaným kari (curry), čo je ragú z nakrájaného mäsa a zeleniny v hustej omáčke. Následne do svojej domoviny prišli so znalosťou zmesi korenín, ktorými sa toto jedlo dochucovalo. A táto zmes dostala nesprávny názov - kari. 
Kari korenie obsahuje obrovské množstvo účinných látok, vrátane  vitamínov, minerálov, omega 3 a 6 mastných kyselín. Kari má antioxidačné účinky, má kladný vplyv na detoxikáciu organizmu a prospieva tráviacemu a kardiovaskulárnemu systému. 


Budeme potrebovať: 

500g kuracie prsia
300g ananás v konzerve
1 väčšia alebo 2 menšie cibule
2 PL oliv. olej
1,5 KL kari
1/2 KL kurkuma
1 KL soľ
1/2 KL čierne korene
1,5 PL hladká múka
150ml smotana na varenie 10%
1 PL maslo


Postup

  1. Na olivovom oleji si orestujeme do sklovita cibuľu.
  2. Pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a restujeme, kým sa mäso nezatiahne. (kým nechytí teda bielu farbu). 
  3. Následne pridáme soľ, korenie, kari, kurkumu a poriadne premiešame. K mäsu pridáme ananás spolu aj so šťavou, podlejeme vodou a dusíme cca 20 minút.
  4. V miske si rozhabarkujeme hladkú múku spolu so smotanou, pridáme 2PL z omáčky a premiešame. (K múke a smotane vždy pridávam kúsok z horúcej omáčky, viem, že tak sa mi to nikdy  "nezrazí", keď to tam vlejem. Ak je však smotana izbovej teploty a nebola práve vybraná z chladničky, tak horúcu šťavu pridávať nemusíme). Následne vlejeme do omáčky. 
  5. Spolu všetko dobre premiešame, ak je potrebné dosolíme a dokoreníme. Na záver pridáme maslo, odstavíme a posypeme čerstvým oreganom.
  6. TIP. Ja som do omáčky pridala ešte jednu malú chilli papričku, nakoľko mám veľmi rada štipľavé jedlá. Takže, ak máte radi štiplavejšie jedlá, môžete siahnuť aj po chilli papričke :-)
  7. Dobrú chuť :-)


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky