Krémová šampiňónová polievka
30.11.2019
Šampiňóny používam v kuchyni veľmi často a rada. Milujem ich chuť a vôňu, sú skvelé do polievok i omáčok, môžu sa použiť ako príloha, môžeme z nich pripraviť plnené šampiňóny a veľa ďalších pochutín, ktoré oceníte nielen vy, ale aj vaša návšteva, príbuzní, priatelia či známi :-)
Vedeli ste napríklad, že šampiňóny obsahujú látky, ktoré sú účinné v boji proti týfusu?
Alebo, že sa v nich nachádzajú protialergické látky, ktoré napomáhajú pri prieduškových a kožných alergických reakciách?
Môžete ich zaradiť do jedálnička napríklad aj keď máte problémy s trávením, a takisto ich môžte používať ako súčasť diétnej stravy.
Šampiňóny majú nízku energetickú hodnotu, obsahujú vyše 90% vody, plnohodnotné bielkoviny, malé množstvo sacharidov a minimum tukov. :-)

Ingrediencie
400 g hnedé šampiňóny
4-5 ks stredne veľkých zemiakov
200 g smotana na varenia 12%
1 x slepačí bujón
2 x hubový bujón
2 PL maslo
3 PL olivový olej
3 PL olivový olej
2 PL šťava z citróna
1 PL hladká celozrnná múka
1 x cibuľa
4 x strúčik cesnaku
1/2 KL kurkuma
1/2 KL kôpor
1 KL soľ, 1/2 KL korenie
PORCIE: 4-5.
Postup
- Na panvicu pridáme olivový olej a 1 PL masla, orestujeme cibuľku s cesnakom a pridáme šampiňóny.
Pridáme kurkumu, soľ a korenie. Miešame cca 10 minút. - Keď sú šampiňóny mäkké, kúsok si odoberieme vedľa na tanier. Tieto šampiňóny pridáme na záver do polievky.
- K šampiňónom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame a zalejem cca 1,5 l vody. Pridáme slepačí bujón a 1 x hubový bujón. Varíme cca pol hodinku.
- Polievku dohladka rozmixujeme. Ak je málo hustá - v hrnčeku si rozmiešame dohladka múku so 100 g smotany a vlejeme do polievky. Následne vlejeme zvyšok smotany.
- Podľa chuti môžeme pridať ešte jeden hubový bujón.
- Na záver pridáme kôpor, citrónovú šťavu, jeden prelisovaný cesnak, 1 PL masla a šampiňóny, ktoré sme si odložili vedľa na tanier.
Prevaríme cca 2 min a odstavíme.
Podľa potreby môžeme dochutiť soľou a korením. - Dobrú chuť :-)