Krémová cesnaková polievka so syrom
Vďaka dvom základným zlúčeninám - alicínu a alináze je cesnak silné prírodné antibiotikum a je približne asi jednou päťdesiatinou tak silný ako penicilín. Takisto má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme.
Okrem toho, že má bohatú liečivú moc, tak svoje miesto nájde aj v kuchyni, ktorú dokáže takisto výrazne obohatiť. Ja som dnes uvarila túto vynikajúcu polievku, ktorú na jeseň budem varievať pravidelne :-)

Budeme potrebovať:
4ks stredne veľké zemiaky
7 strúčikov cesnaku
2 jarné cibuľky
2 PL olivový olej
1-1,5 L vody
1 KL soľ
1/2 KL čierne mleté korenie
1/2 KL mletá rasca
1/2 KL kurkuma
1/2 KL vegeta
1/2 KL cesnakové korenie
1 bobkový list
Postup:
- Na olivovom oleji si orestujeme jarnú cibuľku. Po chvíli pridáme pretlačené tri strúčiky cesnaku a restujeme do zlatista.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a všetky koreniny.
- Zalejeme vodou (samozrejme, kto má, môže aj vývarom, ale potom treba dať menej korenín) , pridáme bobkový list a varíme kým zemiaky nezmäknú.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridáme najemno nastrúhané zvyšné strúčiky cesnaku a povaríme ešte cca 3 minútky.
- Následne vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Keď je polievka rozmixovaná , podľa chuti môžeme ešte pridať nastrúhaný cesnak, poprípade dosolíme.
- Podávame posypané krutónmi, jarnou cibuľkou a nastúhaným syrom, ja som použila syr Mozzarela. :)
- Dobrú chuť :-)