Krém z červenej šošovice s tofu
Ako vždy, začiatkom Nového roka prichádzajú novoročné predsavzatia, nové ambície a ciele. Niektorí z Vás si možno povedali, žeby bolo načase zhodiť tých pár kíl navyše a chcú začať viesť zdravší životný štýl. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre túto verziu, určite odporúčam túto skvelú zdravú polievku plnú vitamínov. Priznám sa, že ja si na Nový rok nedávam predsavzatia žiadne (pretože ich skoro aj tak nikdy nedodržím:-D), ale prečo neodštartovať Nový rok zdravo:)
Do receptu som použila možno trošku menej známu strukovinu - červenú šošovicu. Pre zdravie má mnoho benefitov, je vynikajúcim zdrojom vlákniny, obsahuje vysoký obsah bielkovín a je významným zdrojom železa, minerálov a antioxidantov.
Táto strukovina má priaznivé účinky na pokožku, chráni srdce, pomáha pri chudnutí a napr. je tiež veľmi bohatá na vlastnosti, ktoré spomaľujú starnutie :-) Okrem toho, podporuje zdravé trávenie a znižuje riziko rakoviny.
Príprava šošovice je veľmi krátka, nakoľko nevyžaduje žiadne namáčanie na noc vo vode, ako napr. pri fazuli alebo šošovici. Nájdete ju skoro v každom väčšom obchode s potravinami :-)

Ingrediencie
Ešte najskôr podotknem, že som to varila v menšom hrnci, na cca 4-5 porcií, takže množstvo si už potom prispôsobte podľa seba :)
200g červenej šošovice
3 olúpané paradajky
3 stredné veľké mrkvy
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2PL oliv. olej
100g tofu
2 väčšie KL kokosového mlieka
1KL masla
1PL hnedý trstinový cukor
1KL kurkuma
1PL sójová omáčka
Soľ, štipka korenia
Na prípravu tofu potrebujeme:
1PL olivový olej
2PL sójová omáčka
1KL med
Postup
- Paradajky si nakrojíme z vrchnej aj zo spodnej časti do kríža a ponoríme na cca 10 minút do vriacej vody. Následne paradajky prehodíme na 3 minútky do ľadovej vody a šupka sa nám potom bude veľmi ľahko šúpať dole.
Zeleninu nakrájame na kocky.
Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu, pridáme cesnak. Keď začne cesnak pekne rozvoniavať , pridáme lyžičku kurkumy a premiešame.
Pridáme paradajky, mrkvu - osolíme, okoreníme a premiešame. Zeleninu zalejeme vodou a cca 10 minút podusíme.
Následne pridáme šošovicu (ja som nepridala úplne celú, kúsok som si nechala bokom a pri konci šupla do polievky, keď už bola zmixovaná) dolejeme vodou a varíme cca 20 minút, kým šošovica nazmäkne.
Keď je zelenina a šošovica mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka, pridáme maslo, kokosové mlieko, podľa chuti trstinový cukor a soľ).
Na záver som vrátila naspäť do polievky zvyšok šošovice, prevarila som to cca 10 minút, pridáme za polievkovú lyžicu sójovej omáčky a odstavíme.
TIP: Na prípravu tofu si len zmiešajte potrebné ingrediencie, pridajte na kocky nakrájané tofu, zmiešajte a tofu opražte cca 10 minút na panvici, kým nechytí peknú farbu:-)
TIP: Na tanier môžete pre ozdobu, ale i chuť pridať ešte lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu a posypeme jarnou cibuľkou.
TIP: Môžete si k polievke urobiť aj hrianky a potrieť cesnakom.
Dobrú chuť :-)