Klasická česká Kulajda

23.10.2019

Milujem polievky, a to doslova. Či krémové, či vývary, či zeleninové, či husté, riedke, proste všetky! Dnes som sa rozhodla uvariť jednu z tradičných českých polievok, Kulajdu. Priznám sa, že tento recept som robila prvý krát, ale polievočka chutila vynikajúco. Je veľmi sýta, a keď sa podáva s chlebíkom, kľudne sa môže servírovať ako hlavný chod. 

TIP: Ak máte použite čerstvé hríby, najlepšie dubáky, polievka má tak výraznejšiu chuť :)


Ingrediencie

3 ks zemiaky
1 hrsť sušených alebo čerstvých hríbov
1 vajce do polievky , 5 ks uvarených na polotvrdo
1 hubový bujón
250 ml 30% smotana na šľahanie
200g kyslá smotana
2-3 PL hladká múka
1 KL soľ, korenie
1 KL kôpor, najlepšie čerstvý
2 PL ocot
1 KL cukor
1 KL maslo

PORCIE: 5 ks



Postup

1.
Do hrnca si dáme 1,5 litra vody, ktorú privedieme k varu.
2.
Keď voda vrie, pridáme do nej hubový bujón, počkáme, kým sa rozpustí a následne pridáme pokrájané zemiaky na kocky a sušené hríby. Osolíme, okoreníme. Necháme variť, kým zemiaky a hríby nezmäknú.
3. 
Pár zemiakov z polievky vyberieme, rozpučíme a vrátime naspäť do polievky, polievka bude mať  tak lepšiu hustotu.
4.
V miske si metličkou na šľahanie rozmiešame kyslú smotanu spolu s hladkou múkou, tak aby tam neboli žiadne hrudky a pridáme za stáleho miešania pomaly do polievky. (Do zmesy ešte predtým vždy pridám naberačku z polievky, aby sa potom nezrazila). 




5.
 
Polievku necháme variť cca 10 minút a pridáme ešte smotanu na varenie. Ak by bola polievka stále kus redšia, tak si so smotanou vymiešame ešte 1PL múky.
6.
Polievku prevarím 5 minút a pridám jedno rozšľahané vajíčko, varím 2-3 minútky, následne polievky odstavím.
7.
Na záver pridám kúsok octu podľa chuti, cukor, maslo a kôpor, najlepšie, ak by bol čerstvý a nie sušený, ale ja som, žiaľ, čerstvý nezohnala :(
Podávam s vajíčkom uvareným na "polotvrdo".


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky