Kapustnica so smotanou
24.10.2020
Vianoce nevianoce, minule som na ňu dostala takú chuť, že som si ju musela hneď uvariť.
A keďže som mala v chladničke všetko, čo bolo k príprave potrebné, tak prečo nie :)
Každý z nás si robí kapustnicu po svojom, niekto do nej pridáva sušené hríby, niekto sušené slivky, iný ju robí bez smotany a bez mäsa a druhý zase onak.
My ju robíme doma takto ako som ju pripravila ja a cez sviatky sa jej nikdy neviem nabažiť :)
Základom je kyslá kapusta, ktorá je plná vitamínov a zdraviu prospešných látok. Je zdrojom vitamínu C, E, vitamínov skupiny B či K. Obsahuje aj železo, flór draslík a horčík.
Takisto je aj výborným prírodným probiotikom a antioxidantom, nakoľko obsahuje laktobacily a čistí organizmus od všetkých možných škodlivín. :)
Okrem toho chráni aj pečeň a pľúca, zmierňuje zápaly, pomáha pri liečbe proti hlístam a mrliam, posilňuje imunitu, podporuje činnosť svalov, či slúži ako prevencia proti prechladnutiu a chrípke.

Budeme potrebovať:
500g kyslej kapusty
250g bravčové údené rebierka
1 x klobása
1 x cibuľa
2 x strúčik cesnaku
1 PL bravčovej masti
5 x šampiňóny alebo za hrsť sušených hríbov
200 ml smotany na varenie 12%
1,5 PL hladkej múky
1x bobkový list
4 x celé čierne korenie
1 x menšia KL sladkej červenej mletej papriky
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
- Na masti si orestujeme cibuľu do sklovita.
- Pridáme nakrájanú kapustu spolu so šťavou (kapustu nepremývam) , červenú mletú papriku, premiešame, pridáme bobkový list a celé čierne korenie - zalejeme vodou.
- Pridáme vyvariť rebierka a klobásu. Varíme cca hodinku.
- Po pol hodinke varenia pridáme ešte šampiňóny alebo sušené hríby.
- Po hodinke varenia klobásu a rebierka vyberieme, nakrájame a vrátime naspäť do polievky, vrátila som aj obranné rebierka, pre chuť :)
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- V miske si do hladka vymiešame múku so smotanou a pomaly za stáleho miešania vlejem do polievky.
- Pridáme najemno nastrúhané strúčiky cesnaku, 5 min prevaríme a odstavíme
- Hotovo, dobrú chuť :)