Hráškovo - cuketový krém
25.11.2019
Zdravé, rýchle a jednoduché. Neviem čo viac by som mala dodať k tomuto receptu, asi len toľko, že hrach je veľmi zdravá strukovina, ktorá kontroluje zdravú hladinu cukru v krvi, má anabolické účinky a je prospešný pre zdravé kosti, imunitu, či pokožku.
Mal by sa skladovať na chladnom tmavom mieste. Ak by sa skladoval pri izbovej teplote, tak cukor nachádzajúci sa v ňom, sa premení na škrob a odoberie mu sladkosť. Hrach možno vylúskať a zamraziť, kedy Vám vydrží 12 až 18 mesiacov.
Čo sa týka cukety, tak pozitívne vplýva na činnosť obličiek, tráviaci trakt, pomáha vyplavovať prebytočnú vodu z tela, a tak napomáha udržiavať štíhlu postavu. Tento recept je teda výborný tip aj pre diétujúcich :-)

Ingrediencie
450 g mrazený hrach
3PL olivový olej
1 x cibuľa
1x cesnak
1 stredne veľká cuketa
1 väčší zemiak
1 KL sušená bazalka
1/2 KL kurkuma
1KL soľ
1/2 KL korenie
1 PL maslo
1 PL maslo
1 dcl mlieka
Postup
- Na olivovom oleji si opražíme do sklovita cibuľku. Po chvílke pridáme cesnak a spolu cca 3 minútky restujeme.
- Keď začne cesnak pekne rozvoniavať pridáme mrazený hrášok a cuketu. Premiešame, osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu a restujeme cca 5 minút.
- Následne pridáme na kocky nakrájaný zemiak, premiešame a zalejeme vodou, tak, aby bola zelenina mierne pod hladinou. Varíme cca pol 20-25 minút, kým zelenina nezmäkne a priebežne,ak je potrebné, podlievame vodou, tak, aby bola zelenina stále ponorená.
- Keď je zelenina uvarená, pridáme bazalku a rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Ak je krém príliš hustý, môžeme pridať kúsok mlieka.
- Na záver pridáme na zjemnenie maslo a ešte cca 5 minút prevaríme.
- Podávame s krutónmi, posypané jarnou cibuľkou.
Ja si krutóny robím vždy tak, že si na malé kocky pokrájam krajec chleba a opražím na panvici :-) - Dobrú chuť :-)