Hovädzie ragú s maslovými haluškami

14.01.2020

Hovädzie ragú alebo po francúzsky ragoût pochádza, ako ste už iste uhádli , práve z Francúzska. Je to pokrm pozostávajúci z nakrájaného duseného mäsa. Je možné ho pripraviť na viacero spôsobov, a to napr. na červenom víne, na smotane, s hubami, so zeleninou, s cestovinou a podobne. Ja som sa rozhodla pripraviť ragú s maslovými haluškami na smotane :-) Maslové halušky ako prílohu k jedlu jednoducho milujem !:)



Ingrediencie 

600g hovädzie predné bez kosti 
2 x cibuľa
2 strúčiky cesnaku
8 ks hnedé šampiňóny
1 hovädzí bujón
2 PL sladký kečup
1 KL jemná horčica
1 KL dijónska horčica
2 PL sójová omáčka
2 PL worčestrová omáčka
Podľa chuti soľ, korenie, vegeta
125 ml smotana na varenie
4 PL kyslá smotana
1 PL hladká múka

2 PL bravčová masť



Maslové halušky

2 KS vajce
400 g hladká múka
štipka soli
1PL masla
Podľa potreby voda, cca 2 dcl



Postup

  1. Mäso umyjeme a nakrájame na tenké pásiky/rezance. 
    Pripravíme si marinádu z kečupu, horčice, sójovej a worčestrovej omáčky, pridáme soľ, mleté čierne korenie a vegetu. Mäsko dáme aspoň na hodinu, najlepšie však na celú noc, do marinády a poriadne premiešame.
  2. Na rozpálenej  masti si osmažíme  v panvici mäso, restujeme cca 10 minút, mäsko vyberieme, pridáme ešte za lyžicu masti a orestujeme cibuľku. K cibuli pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme, premiešame a restujeme cca 10 minút. 
  3. Následne pridáme ku šampiňónom  mäso, premiešame a podlejeme hovädzím vývarom. Kto má, dá vývar z polievky, kto nie, stačí si rozpustiť kocku bujónu v cca 3dcl vody. Priebežne podlievame a dusíme cca 40-45 minút, kým nie je mäsko mäkké.
  4. V miske si zmiešame smotanu na varenie s kyslou smotanou a postupne vlejeme  za stáleho miešania do omáčky. Pridáme dijónsku horčicu, ak je potrebné, tak ešte za lyžicu kečupu, pretlačený cesnak, prevaríme ešte cca tri minútky a hotovo :-)

Maslové halušky

  1. Všetky ingrediencie, okrem masla,  spolu zmiešame a metličkou na šľahanie vymiešame  hladké cesto bez hrudiek.
  2. Cez sitko na halušky hádžeme do vriacej osolenej vody.
  3. Keď halušky vyplávajú na povrch , vyberieme ich, pridáme 1PL masla a poriadne premiešame. 
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky