Hovädzie ragú s maslovými haluškami
14.01.2020
Hovädzie ragú alebo po francúzsky ragoût pochádza, ako ste už iste uhádli , práve z Francúzska. Je to pokrm pozostávajúci z nakrájaného duseného mäsa. Je možné ho pripraviť na viacero spôsobov, a to napr. na červenom víne, na smotane, s hubami, so zeleninou, s cestovinou a podobne. Ja som sa rozhodla pripraviť ragú s maslovými haluškami na smotane :-) Maslové halušky ako prílohu k jedlu jednoducho milujem !:)
Ingrediencie
600g hovädzie predné bez kosti
2 x cibuľa
2 strúčiky cesnaku
8 ks hnedé šampiňóny
1 hovädzí bujón
2 PL sladký kečup
1 KL jemná horčica
1 KL dijónska horčica
2 PL sójová omáčka
1 KL dijónska horčica
2 PL sójová omáčka
2 PL worčestrová omáčka
Podľa chuti soľ, korenie, vegeta
125 ml smotana na varenie
4 PL kyslá smotana
1 PL hladká múka
2 PL bravčová masť
Maslové halušky
2 KS vajce
400 g hladká múka
štipka soli
1PL masla
Podľa potreby voda, cca 2 dcl
Postup
- Mäso umyjeme a nakrájame na tenké pásiky/rezance.
Pripravíme si marinádu z kečupu, horčice, sójovej a worčestrovej omáčky, pridáme soľ, mleté čierne korenie a vegetu. Mäsko dáme aspoň na hodinu, najlepšie však na celú noc, do marinády a poriadne premiešame. - Na rozpálenej masti si osmažíme v panvici mäso, restujeme cca 10 minút, mäsko vyberieme, pridáme ešte za lyžicu masti a orestujeme cibuľku. K cibuli pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme, premiešame a restujeme cca 10 minút.
- Následne pridáme ku šampiňónom mäso, premiešame a podlejeme hovädzím vývarom. Kto má, dá vývar z polievky, kto nie, stačí si rozpustiť kocku bujónu v cca 3dcl vody. Priebežne podlievame a dusíme cca 40-45 minút, kým nie je mäsko mäkké.
- V miske si zmiešame smotanu na varenie s kyslou smotanou a postupne vlejeme za stáleho miešania do omáčky. Pridáme dijónsku horčicu, ak je potrebné, tak ešte za lyžicu kečupu, pretlačený cesnak, prevaríme ešte cca tri minútky a hotovo :-)
Maslové halušky
- Všetky ingrediencie, okrem masla, spolu zmiešame a metličkou na šľahanie vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
- Cez sitko na halušky hádžeme do vriacej osolenej vody.
- Keď halušky vyplávajú na povrch , vyberieme ich, pridáme 1PL masla a poriadne premiešame.