Hovädzie na šampiňónoch a zelenom hrášku

25.10.2020

Hovädzinu nerobievam veľmi často, väčšinou len kuracie mäso, morčacie mäso a občas bravčové mäso. Je to z toho dôvodu, že príprava hovädzieho mäsa si vyžaduje oveľa viac času. Aspoň teda pre mňa, keďže zatiaľ v mojej kuchyni stále chýba tlakový hrniec :-D Inak s ňou nemám najmenší problém.:)  
Pre tento recept som zvolila hovädzie zadné mäso, ktoré má charakteristickú červenú farbu. Neobsahuje šľachy a má nízky obsah tuku. 
Mäsko je šťavnaté, preto sa skvelo hodí napríklad do gulášu, ale takisto je vhodnou voľbou aj na pečenie vcelku, dusenie či prípravu závitkov. 



Budeme potrebovať: 

500g hovädzie mäso
8 ks šampiňóny
3 čerstvé paradajky
200ml pasírované paradajky
3dcl slepačí vývar
200g zelený mrazený hrášok
1 x cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2PL olivový olej
Soľ, mleté čierne korenie
1KL korenie na maďarský guláš


Postup:

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
  2. Paradajky si oblanžírujeme. Nakrojíme ich z vrchnej časti do kríža, zalejeme ich vriacou vodou a po cca 15 minútach dáme na pár minút do studenej vody. Šupka nám pôjde následne veľmi jednoducho dole. :)
  3. Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu a cesnak. 
  4. Pridáme hovädzinu, malú lyžičku soli, korenie a korenie na maďarský guláš. Premiešame a restujeme cca 15 minút, kým sa mäso nezatiahne.
  5. K mäsu pridáme  nakrájané šampiňóny a premiešame.
  6. Podlejeme vývarom a dusíme približne hodinku, priebežne podlievame vodou, nakoľko sa tekutina stále dusením vyparuje. 
  7. Po hodinke pridáme na kocky nakrájané oblanžírované paradajky, pasírované paradajky, podlejeme vodou a dusíme takisto asi ďalšiu hodinu, kým nie je mäso úplne mäkké. Opäť priebežne podlievame. 
  8. 15 minút pred koncom pridáme zelený hrášok, prevaríme a odstavíme :)
  9. Podávame s ryžou alebo tarhoňou.
  10. Dobrú chuť. :) 
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky