Hovädzie na šampiňónoch a zelenom hrášku
25.10.2020
Hovädzinu nerobievam veľmi často, väčšinou len kuracie mäso, morčacie mäso a občas bravčové mäso. Je to z toho dôvodu, že príprava hovädzieho mäsa si vyžaduje oveľa viac času. Aspoň teda pre mňa, keďže zatiaľ v mojej kuchyni stále chýba tlakový hrniec :-D Inak s ňou nemám najmenší problém.:)
Pre tento recept som zvolila hovädzie zadné mäso, ktoré má charakteristickú červenú farbu. Neobsahuje šľachy a má nízky obsah tuku.
Mäsko je šťavnaté, preto sa skvelo hodí napríklad do gulášu, ale takisto je vhodnou voľbou aj na pečenie vcelku, dusenie či prípravu závitkov.

Budeme potrebovať:
500g hovädzie mäso
8 ks šampiňóny
3 čerstvé paradajky
200ml pasírované paradajky
3dcl slepačí vývar
200g zelený mrazený hrášok
1 x cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2PL olivový olej
Soľ, mleté čierne korenie
1KL korenie na maďarský guláš
Postup:
- Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
- Paradajky si oblanžírujeme. Nakrojíme ich z vrchnej časti do kríža, zalejeme ich vriacou vodou a po cca 15 minútach dáme na pár minút do studenej vody. Šupka nám pôjde následne veľmi jednoducho dole. :)
- Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme hovädzinu, malú lyžičku soli, korenie a korenie na maďarský guláš. Premiešame a restujeme cca 15 minút, kým sa mäso nezatiahne.
- K mäsu pridáme nakrájané šampiňóny a premiešame.
- Podlejeme vývarom a dusíme približne hodinku, priebežne podlievame vodou, nakoľko sa tekutina stále dusením vyparuje.
- Po hodinke pridáme na kocky nakrájané oblanžírované paradajky, pasírované paradajky, podlejeme vodou a dusíme takisto asi ďalšiu hodinu, kým nie je mäso úplne mäkké. Opäť priebežne podlievame.
- 15 minút pred koncom pridáme zelený hrášok, prevaríme a odstavíme :)
- Podávame s ryžou alebo tarhoňou.
- Dobrú chuť. :)