Hokkaido krémové rizoto s kuracím mäsom
22.03.2020
Včera som objavila v mrazničke polovicu Hokkaida, ešte asi z jesene, tak som ho hneď aj zúžitkovala. Milujem krémové rizotá, nakoľko sú veľmi zdravé, pomerne jednoduché a rýchle. Tekvicové krémové rizotko som robila prvý krát a bolo naozaj skvelé! :-) Nakoľko som však nemala doma biele suché víno a parmezán, tak som použila náhradné ingrediencie, ale chuť bola aj tak veľmi dobrá. :-)
Na prípravu rizota sa používa špeciálna ryža, ja som použila ryžu Arborio, od klasickej ryže sa na prvý pohľad líši tým, že ju spoznáte podľa veľkých, avšak krátkych zrniečok. Arborio ryža sa po uvarení lepí, ale vo vnútri zostáva pevná. Okrem prípravy rizota sa môže použiť napríklad aj na prípravu mliečnej ryže.

Budeme potrebovať:
400g ryže Arborio
1/2 veľkej Hokkaido alebo jedna celá menšia
1 x cibuľa
2 strúčiky cesnaku
0,5 l zeleninový vývar
2 PL najemno nastrúhaný Eidam alebo parmezán
1 PL maslo
150 g kuracie mäso
2 KL soľ
1/2 KL čierne mleté korenie
2 PL oliv. alebo tekvicový olej
Na ozdobu: jarná cibuľka, kozí syr, zmes olejnatých semienok, petržlenová vňať
Postup:
- Hokkaido si nakrájame na kocky. Ja som tekvicu nešúpala, nakoľko práve šupka obsahuje najväčšie množstvo vitamínov. Ale samozrejme,môže sa aj ošúpať, ale načo si robiť zbytočne veľa roboty, keď nemusíme :-)
- Hokkaido zalejeme vodou a dáme variť na cca 10-15 minút.
- Na oleji si orestujeme do sklovita cibuľku a pridáme na kocky nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme ryžu, spolu orestujeme, pridáme malú lyžičku soli, čierne mleté korenie a zalejeme zeleninovým vývarom tak, aby siahal tesne nad ryžu.
- Ryžu varíme cca 15 až 18 minút, občas premiešame a podlejeme vývarom. Ryža sa nesmie lepiť na spodok hrnca. Ryža by nemala byť úplne mäkká, keď do nej zahryznete, mali by ste cítiť tuhý stred. Takisto nesmie byť príliš suchá , takže si nechajte dostatok tekutiny, zahustíte ju potom tekvicou, syrom a maslom. Mala by mať vláčnu krémovú konzistenciu.
- Keď je Hokkaido uvarené, jemne ho rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme k ryži. Poriadne premiešame, spolu povaríme ešte cca 1-2 minútky a odstavíme.
- Na záver pridáme maslo, syr a opäť poriadne premiešame.
- Na tanieri rizoto ešte posypeme syrom, jarnou cibuľkou, pridáme malé lyžičky kozieho syra a posypeme olejnatými semienkami.
- Dobrú chuť :-)