Hlivový paprikáš
19.07.2020
Piatkový obed som vsadila na obed bez mäsa a rozhodla som sa uvariť hlivový paprikáš :-) Paprikáš som robievala doposiaľ len kurací a donedávna som bola v tom, že je to vlastne perkelt :-D Zistila som však , že som celý čas robila paprikáš a nie perkelt. Mnohí si myslia, že je to to isté, ale je v tom jeden menší rozdiel. Do perkeltu sa nepridáva smotana a mäso sa praží vo vlastnom tuku. Pridáva sa doňho čerstvá paradajka, paprika a mletá sladká paprika, podobne ako do guláša, z ktorého sa vyvinulo toto jedlo. Pri paprikáši sa opraží cibuľa a mäso, v tomto prípade hliva, sa dusí-varí. Paprikáš sa na záver zjemňuje smotanou, kyslou alebo sladkou, niekedy aj múkou.
Keďže som chcela obed bez mäsa, namiesto neho som použila hlivu ustricovú. Táto huba má blahodárne účinky najmä na našu imunitu, obsahuje látky, ktoré majú antibakteriálne pôsobenie a takisto priaznivo pôsobí aj proti vírusom či plesniam. Okrem toho upravuje hladinu cholesterolu v krvi, regeneruje bunky, zvyšuje obranyschopnosť organizmu či zmierňuje únavu.
Určite odporúčam tento skvelý recept ,najmä v tomto období , je veľmi chutný, zdravý a obed máte za pol hodinku hotový :)
Ako prílohu som zvolila špaldovo-kurkumové maslové halušky, ale výborne sa k tomu hodia aj cestoviny. :)
Videorecept nájdete na mojom instagramovom profile: baska_dlhosova :)

Budeme potrebovať:
300g hliva ustricová
2PL oliv.olej
1 x cibuľa
1 x hubový bujón
4 dcl voda
2PL špaldová múka
2dcl smotana na varenie 12%
Soľ, korenie
1,5KL červená mletá paprika
1 menšia KL mletá rasca
Postup:
- Na olivovom oleji si orestujeme do sklovita na drobno nakrájanú cibuľu.
- Osolíme, okoreníme.
- Pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, posypeme červenou mletou paprikou, rascou a poriadne premiešame.
- Kocku bujónu si zalejem 4dcl vriacou vodou, pomiešame, aby sa bujón roztopil a následne ním podlejeme hlivu a dusíme cca 20 min. Občas premiešame, a ak je potrebné podlejeme trochou vody.
- V miske si metličkou do hladka vymiešame špaldovú múku spolu so smotanou.
- Vlejeme do omáčky, prevaríme cca 10 min a odstavíme.
- Na záver môžeme pridať kúsok masla, podľa chuti soľ.
- Hotovo dobrú chuť :-)