Hlivový guláš

12.08.2021

Už ako dieťa som klasický kotlíkový guláš milovala a táto láska mi ostala až do dnes a predpokladám, že ostane asi navždy. :) Tentokrát som sa však rozhodla ho urobiť trošku inak :-)  Namiesto mäsa som použila, zdraviu prospešnú, Hlivu ustricovú. 
Musím priznať, že aj táto verzia môže chuťou pokojne konkurovať klasickému mäsovému kotlíkovému gulášu.
Okrem toho, že chutí naozaj výborne a potešia sa aj naše chuťové bunky, sa rovnako poteší napríklad aj náš imunitný systém. :-)
Hliva ustricová patrí medzi najznámejšie prospešné huby. Je zdrojom významných betaglukánov, ktoré majú pozitívny účinok na náš organizmus. Betaglukán je veľmi prospešná látka , ktorá dokonale podporuje náš imunitný systém a pri pravidelnom užívaní je nápomocná pri zvyšovaní odolnosti voči rôznym vírusom, baktériám či zápalom. 

Okrem všetkého, znižuje i cholesterol v krvi, vďaka vysokému obsahu vlákniny, pomáha regulovať funkciu čriev a takisto podporuje aj črevnú mikloflóru. 

Hliva rastie v zhlukoch na kmeňoch listnatých stromov od jari až do jesene. Okrem jej pozitívneho účinku pre ľudské telo, má aj ekologický význam, nakoľko pôsobí ako filter prostredia, v ktorom rastie. 



Budeme potrebovať: 

2 x cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 PL bravčová masť
3 stredne veľké zemiaky
300g Hliva ustricová
2 PL paradajková pasta/pretlak
Soľ, korenie 
1 KL červená mletá paprika
1 KL gulášové korenie
1 menšia KL majorán
1 x chilli paprička

Porcie: 3-4.


Postup: 

  1. Na bravčovej masti si speníme do zlatista nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, osolíme, podlejeme vodou a chvíľku spolu povaríme.
    Medzi tým si umyjeme Hlivu a nakrájame na pásiky.
  3. Hlivu pridáme k zemiakom a pridáme čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, gulášové korenie, paradajkovú pastu a pretlačený cesnak. 
  4. Poriadne premiešame, zalejeme vodou (cca 1L) a varíme okolo 30 minút. 
  5. Ku koncu vareškou pripučíme pár zemiakov o stenu hrnca, guláš sa nám tak ešte pekne zahustí.
  6. Na záver pridáme majorán a nakrájanú chilli papričku. Kto nemá rád štiplavé, samozrejme chilli pridávať nemusí .
  7. Prevaríme cca 5 minút a odstavíme. 
  8. Dozdobíme orestovanou Hlivou a petržlenovou vňaťou.
  9. Dobrú chuť :-) 


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky