Fazuľová polievka
22.03.2020
Táto strukovina pochádza pôvodne z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, kde je pre domorodé obyvateľstvo hlavnou zložkou potravy a takisto dôležitým zdrojom bielkovín.
Fazuľa obsahuje vysoké množstvo nukleových kyselín a bielkovín, vďaka ktorým sa naše bunky dokážu obnovovať, regenerovať a omladzovať.
Je zdrojom železa, vápnika, draslíka a vitamínov skupiny A a B. Vďaka vysokému obsahu vápnika má priaznivé účinky na črevá.
Fazuľa napríklad zlepšuje zdravie očí, znižuje depresiu, zvyšuje enzýmy, zabraňuje vrodeným poruchám či pomáha pri predmenštruačnom syndróme.

Budeme potrebovať:
300g suchej fazuľe
1 x mrkva
1 x petrželn
1 x väčší zemiak
1 x cibuľa
1 klobása
1 hubší ( cca 2 cm) plátok slaniny
1,5 PL soľ
1 PL čierne mleté korenie
1 PL majorán
2 x bobkový list
1,5 PL hladká múka
2 dcl smotana na varenie 10%
2 PL rastlinný olej
1 PL ocot
1 KL trstinový cukor
Porcie: 4-5 ks
Postup:
- Fazuľu si na noc namočíme do vody.
- Na oleji chvíľku opražíme plátok slaniny, pridáme cibuľu a spolu restujeme cca 5-7 minút,
- Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen. Osolíme, okoreníme, premiešame a zlejeme fazuľu.
- Do polievky pridáme vyvariť klobásu, zalejeme po okraj vodou, pridáme 2 bobkové listy a majorán.
- Spolu varíme cca 40-45 minút, kým fazuľa nie je mäkká. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte ďalších približne 15 minút.
- Následne z polievky vyberieme klobásu a slaninu. Klobásu nakrájame na kolieska a vrátime späť do polievky.
- Kým sa nám polievka varí, v miske si rozhabarkujeme smotanu spolu s múkou a pomaly za stáleho miešania vlejeme do polievky.
- Ak je potrebné, polievku ešte dosolíme, pridáme lyžicu octu, lyžičku trstinového cukru, poriadne premiešame a polievku odstavíme.
- Dobrá chuť :-)



