Domáca bolonská omáčka

01.12.2019

Toto jedlo patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Keď som bola menšia, tak mama vždy namiesto domácej bolonskej omáčky použila Morca dellu a bolo vybavené :-D Pred pár rokmi som vyskúšala tento zázrak talianskej kuchyne a varím ho dodnes :-) 
Táto omáčka pochádza pôvodne z mesta Bologna, v severnom Taliansku, kde sa pôvodne používa na prípravu lasagní. Postupom času sa omáčka stala veľmi obľúbenou po celom svete a okrem lasagní sa jej použitie rozšírilo aj na ďalšie cestoviny, ako sú napríklad klasické špagety. 


Ingrediencie

500 g hovädzie mleté mäso
2 x mrkva
1 x petržlen
2 x čerstvé paradajky
1 x konzerva lúpaných paradajok v omáčke
1 x cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 dcl červené suché víno
2 PL bravčovej masti
3 PL sladký kečup
1 PL strúhaný syr EIDAM
1 KL soľ
1/2 KL čierne mleté korenie
1 KL bazalka
1 KL masla




Postup

  1. Na bravčovej masti si orestujeme cibuľku s 2 nakrájanými strúčikmi cesnaku (restujeme cca 5-7 min). Pridáme na drobné kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a paradajky. Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. 
  2. Po cca 5 minútach pridáme mäsko, okoreníme a restujeme, kým mäso nezbledne a následne zalejeme červeným suchým vínom. 
    Dusíme cca 25 minút.  Priebežne ako sa bude omáčka odparovať, tak podlievame vodou, aby nám to neprihorelo.
  3. Po cca 25 minútach pridáme konzervu lúpaných paradajok, kečup (ja som použila domáci kečup), bazalku, 2 pretlačené cesnaky a 1 PL nastrúhaného syru.
  4. Premiešame a podusíme ešte cca 10 minút (priebežne premiešame).
  5. Na záver , ak je potrebné, pridám ešte kúsok soli, korenia a masla.
  6. Dobrú chuť :-)
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky