Domáca bolonská omáčka
01.12.2019
Toto jedlo patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Keď som bola menšia, tak mama vždy namiesto domácej bolonskej omáčky použila Morca dellu a bolo vybavené :-D Pred pár rokmi som vyskúšala tento zázrak talianskej kuchyne a varím ho dodnes :-)
Táto omáčka pochádza pôvodne z mesta Bologna, v severnom Taliansku, kde sa pôvodne používa na prípravu lasagní. Postupom času sa omáčka stala veľmi obľúbenou po celom svete a okrem lasagní sa jej použitie rozšírilo aj na ďalšie cestoviny, ako sú napríklad klasické špagety.


Ingrediencie
500 g hovädzie mleté mäso
2 x mrkva
1 x petržlen
2 x čerstvé paradajky
1 x konzerva lúpaných paradajok v omáčke
1 x cibuľa
4 strúčiky cesnaku
2 dcl červené suché víno
2 PL bravčovej masti
3 PL sladký kečup
1 PL strúhaný syr EIDAM
1 KL soľ
1/2 KL čierne mleté korenie
1 KL bazalka
1 KL masla
Postup
- Na bravčovej masti si orestujeme cibuľku s 2 nakrájanými strúčikmi cesnaku (restujeme cca 5-7 min). Pridáme na drobné kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a paradajky. Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.
- Po cca 5 minútach pridáme mäsko, okoreníme a restujeme, kým mäso nezbledne a následne zalejeme červeným suchým vínom.
Dusíme cca 25 minút. Priebežne ako sa bude omáčka odparovať, tak podlievame vodou, aby nám to neprihorelo. - Po cca 25 minútach pridáme konzervu lúpaných paradajok, kečup (ja som použila domáci kečup), bazalku, 2 pretlačené cesnaky a 1 PL nastrúhaného syru.
- Premiešame a podusíme ešte cca 10 minút (priebežne premiešame).
- Na záver , ak je potrebné, pridám ešte kúsok soli, korenia a masla.
- Dobrú chuť :-)
