Cviklové krémové rizoto s kuracím mäsom
17.04.2020
Ako dieťa som cviklu jedla asi len zaváranú k pár typom jedál, inak sme ju doma vôbec nerobievali. Časom som však zistila, že sa z nej dá urobiť napríklad vynikajúci zdravý šalát, polievka, či výborné krémové rizoto :) Krémové rizotá mám vo všeobecnosti veľmi rada, pretože sú chutné, zdravé a sýte. Či už je to rizoto hráškové, hubové, tekvicové, cuketové, milujem úplne všetky. Dnes som si teda pochutila na cviklovom :)
Cvikla je pre naše telo zdravou bombou. Reguluje krvný obeh, čistí pečeň a obličky, znižuje vysoký krvný tlak či zabraňuje prekysleniu organizmu.
Obsahuje meď, zinok, jód, kremík a vitamín E. Vďaka tejto kombinácií vitamínov máme zase pevné, krásne nechty a pružnú pokožku :-)

Budeme potrebovať:
250g ryža Arborio
2x uvarená cvikla
1x cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 PL maslo
2PL olivový olej
3PL parmezán
3 dcl biele suché víno
2x kuracie prsia
2x uvarená cvikla
1x cibuľa
2 strúčiky cesnak
2 PL maslo
2PL olivový olej
3PL parmezán
3 dcl biele suché víno
2x kuracie prsia
Soľ, korenie, grill korenie, sušená bazalka
Postup:
- Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu a po chvíľke pridáme cesnak.
- K cibuli pridáme ryžu , opražíme, pridáme 1 malú lyžičku soli, štipku korenia, zalejeme vínom a dusíme cca 12-15 minút. Priebežne podlievame vodou a miešame, aby nám ryža neprihorela.
- Kým sa nám varí ryža, pokrájame si jednu cviklu na malé kocky a druhú si rozmixujeme na kašu.
- Kuracie prsia pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme grill korením a bazalkou. Mäso opečieme na oleji z obidvoch strán, cca 3-4 minúty z každej strany a následne preložíme do rozohriatej rúry, kde ho pečieme na 175 stupňov cca 15 minút.
- Keď je ryža mäkká , odstavíme ju. Ryža nesmie byť úplne suchá, takže je potrebné si nechať trochu tekutiny a následne ryžu zahustíme maslom, syrom a cviklou.
- K ryži pridáme na kocky nakrájanú aj rozmixovanú cviklu, maslo, parmezán a poriadne premiešame. Ak je potrebné pridáme ešte soľ a korenie.
- Rizoto naberieme na tanier, na vrch položíme na plátky nakrájané kuracie prsia, posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou:)
- Dobrú chuť.