Bravčové soté na hríbovej omáčke
13.09.2020
Moje milované hríby :-)
Hríbová omáčka patrí medzi moje najobľúbenejšie. Trošku ma mrzí, že tento krát som musela použiť sušené a nie čerstvé hríby. Nakoľko som tento rok ešte nebola na hríboch, tak som nemala na výber, ale pevne verím, že tento rok stihnem ísť aspoň raz:)
Matka príroda nám dala nielen výbornú pochúťku, ale navyše aj liečivú.
Hríby obsahujú proteíny, sú zdrojom vlákniny a enzýmov a vďaka nim dokážu kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi. Takisto sú výborné na prevenciu rakoviny prsníka a prostaty.
Nakoľko nemajú skoro žiadne tuky a sacharidy, sú vhodné aj pre diabetikov. Obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín.
Hríby obsahujú obrovské množstvo vitamínov, ako je napríklad vitamín D v jedlej forme, vápnik, železo, draslík, meď a selén:)
Ak máte doma plný košík čerstvých húb a neviete čo snimi, tak vyskúšajte tento jednoduchý receptík :)

Budeme potrebovať:
400g bravčové mäso
50g zmes sušených hríbov alebo čerstvých
2PL olivový olej
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250ml smotana na šlahanie 30%
1PL hladká múka, môžeme použiť aj špaldovú hladkú múku
Soľ, čierne mleté korenie
1 malá KL drvená rasca
1 bobkový list
Postup:
- Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
- Mäso osolíme, okoreníme, pridáme drvenú rascu.
- Zalejeme cca 3 dcl vody, pridáme bobkový list a dusíme cca 45-50 minút, kým mäso nezmäkne. Priebežne podlievame vodou a premiešame.
- Po približne asi 30 minútach dusenia pridáme hríby a pokračujeme ďalej v dusení.
- V miske si metličkou na šlahanie dohladka vymiešame múku so smotanou.
Zmes pomaly, za stáleho miešanie, vlejeme k mäsu. - Prevaríme cca 1O minút, pridáme nadrobno nastrúhané strúčiky cesnaku, premiešame a odstavíme.
- Dobrú chuť ! :-)